Open Vld Westhoek wijzigt standpunt in dossier N8 niet.


Open Vld is van in den beginne een "koele minnaar" geweest van het protocolakkoord. Immers, voor de liberalen is de doortrekking van de autosnelweg A19 de enige duurzame oplossing. Onder het motto "beter iets dan niets" sloot Open Vld zich in augustus 2005 aan bij de compromisovereenkomst. "En we blijven achter dit akkoord staan, maar vragen wel een snelle en correcte uitvoering ervan".

 

Dat SP.a het akkoord nu opschort omdat minister Van Mechelen het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "zuidwestelijke omleiding" in de stad Diksmuide slechts gedeeltelijk goedkeurt, slaat volgens Open Vld nergens op. In het protocolakkoord staat dat "de partijen hun intentie bevestigen om de verkeersproblemen in Diksmuide op te lossen middels de realisatie van een ringweg". En die ringweg zál er komen. De minister vindt alleen dat een deel van het tracé (dwars door Kaaskerke) niet aangewezen is en doet een nieuw voorstel. Dit nieuw voorstel werd al verdedigd door Open Vld vanuit de oppositie in de gemeenteraad van Diksmuide, en in de provincieraad. Doch, Open Vld is nooit als gesprekspartner betrokken geweest in dit dossier. En dit terwijl het protocolakkoord toch stipuleert dat het gaat om een engagement van de 3 partijen….

 

Daarnaast wil Open Vld ook kwijt dat volgens een wezenlijk onderdeel van het akkoord de gemeenten Lo-Reninge en Vleteren nauw betrokken zouden worden bij het bepalen van het precieze tracé van de nieuw aan te leggen weg. Tot op heden is hier niets van in huis gekomen en neemt de onzekerheid voor heel wat van de inwoners alsmaar toe.

 

Nog volgens het akkoord ging men tegelijkertijd de werken aanvatten in Veurne en in Ieper. In Veurne werd de eerste spadesteek vorig jaar gegeven, in Ieper gebeurde er nog niets…

 

Bijgevolg vraagt Open Vld Westhoek zich luidop af of de andere partijen het akkoord nog wel willen uitvoeren? CD&V talmt duidelijk in dit dossier (van mei 2006 tot 4 september 2008 bleef het stil op de kabinetten Peeters resp. Crevits), en SP.a grijpt "Diksmuide" nu aan om het akkoord op te schorten.

 

"Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men er zelf van af wil. Kan het misschien de bedoeling zijn dit dossier over de verkiezingen van juni 2009 te tillen? Dat zou een zeer spijtige zaak zijn. De definitieve goedkeuring zou dan in de handen van de nieuwe Vlaamse regering liggen, en wie weet wat dan de beleidsvisie zal zijn…"

 Open Vld Westhoek wijzigt standpunt in dossier N8 niet.  Open Vld Westhoek wijzigt standpunt in dossier N8 niet.  Open Vld Westhoek wijzigt standpunt in dossier N8 niet.