Te koop: militaire site in West-Vlaanderen.


Zowel het Strategisch Plan voor de Modernisering van de Krijgsmacht 2000-2015 als het Stuurplan Defensie van 2003 gaan uit van een kleiner, moderner en sneller inzetbaar leger. Het is de intentie van de huidige minister van Defensie, Pieter De Crem, (CD&V) om deze strategie verder te volgen.

 

In zijn antwoord op een parlementaire vraag van Sabien wordt een opsomming gegeven van de 15 gebouwen en terreinen in West-Vlaanderen die al te koop worden gesteld of dit zullen zijn op korte termijn.

 

Het Oud Multiplex station te Lichtervelde, Vloethemveld Zuid te Zedelgem, het gedeelte terrein RCS te Oudenburg, de Ex Radio Maritieme dienst te Wingene (zones A, B, C en E), Bok O in Sint-Kruis, het gebouw in de Perronstraat, het gebouw Detrafor en een deel van het Kwartier Bootsman Jonsen te Oostende en het oude munitiedepot in Koksijde (Wulpen) staan al te koop. Het is de bedoeling van Defensie om deze verkopen zo vlug als mogelijk af te ronden.

 

5 sites in West-Vlaanderen zullen binnenkort te koop worden gesteld. Het gaat onder meer om het Kwartier Stevens te Zedelgem, de Schietstand in Brugge, een deel van het vliegveld te Koksijde, het brandstofdepot in Zeebrugge en het Kwartier de Wouters in Langemark-Poelkapelle.

 

"Open Vld is voorstander van een spoedige en professionele verkoop van de overtollige gebouwen en terreinen, en dit uiteraard tegen marktconforme prijzen. Ook de inschakeling van de privésector moet kunnen," aldus Sabien.

 

De denkpiste om militaire infrastructuur om te vormen tot penitentiaire instellingen wordt voor geen enkele site in West-Vlaanderen gevolgd, zo blijkt ook uit het antwoord van de minister. Nochtans zou deze piste een oplossing kunnen bieden voor het plaatsgebrek in bepaalde instellingen.