CD&V en Open Vld willen inning boetes verbeteren


De Kamerleden Katrien Schryvers en Raf Terwingen (beiden CD&V) willen de verjaringstermijn waarbinnen boetes van de politierechter geïnd kunnen worden, verlengen van maximaal twee jaar naar maximaal zes jaar. Zo willen ze voorkomen dat talloze boetes van strafrechters niet worden geïnd.

In Antwerpen wordt slechts 25% van de correctionele boetes en 59% van de boetes van politierechters daadwerkelijk in ontvangst genomen. De Kamercommissie Justitie discussieerde dinsdag over een wetsvoorstel van Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) om hieraan iets te doen. Lahaye-Battheu wilde dat een politiestraf na drie jaar maar pas kan worden uitgewist als ze ook echt is uitgevoerd. Bovendien wilde ze dat een politieboete op het strafregister komt met de vermelding dat ze betaald is.

Justitieminister Jo Vandeurzen (CD&V) verwierp de liberale voorstellen omdat de uitwerking hiervan te duur zou uitvallen. De minister is geen voorstander van nieuwe wetten, maar van organisatorisch overleg tussen de betrokken groepen. Eventueel kan de verjaringstermijn voor hem wel worden verlengd.

Jaarlijks worden zo'n 250.000 boetes opgelegd door politierechters.

Bron: Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg