Medische hulp illegalen kost tien keer meer


Mensen zonder papieren hebben officieel recht op dringende medische hulp (DMH). Het OCMW van de woonplaats van de patiënt neemt de kosten op zich. Op voorwaarde dat de arts een document aflevert dat de patiënt dringend hulp nodig heeft. En op voorwaarde dat de patiënt illegaal is en te weinig financiële middelen heeft. Het OCMW recupereert die uitgaven later via de federale overheid.

In 2006 betaalde de overheid 38,5 miljoen euro. De trend wijst uit dat de kostenfactuur voor 2007 meer dan 40 miljoen euro zal bedragen, tien keer hoger dan in 2000.

"Dringende medische hulpverlening voor mensen zonder papieren wordt op termijn onbetaalbaar", zegt Open Vld-Kamerlid en voormalig OCMW-voorzitster Sabien Lahaye-Battheu. "De overheid moet onderzoeken waar die stijging aan te wijten is en zich dan de vraag stellen of de maatschappij deze kosten wil blijven dragen."

Een mogelijke verklaring volgens Lahaye-Battheu is het voorschrijfgedrag van artsen dat steeds soepeler wordt. "Veel artsen interpreteren het aspect 'dringende hulp' te ruim", stelt het Kamerlid.

Andere verklaring is dat mensen zonder papieren bekender worden met het recht op medische zorg. Zo stijgt het aantal patiënten jaarlijks met een vijfde, tot 24.000.

Onderzoek van Mat Goossens, afgestudeerd arts van de Vrije Universiteit Brussel, bij 86 Brusselse huisartsen toont in ieder geval aan dat artsen zelf een eenvoudiger en transparanter systeem willen. "Vooral de communicatie tussen artsen en OCMW moet beter," besluit Goossens.

Bron: Het Belang van Limburg

 

Medische hulp aan illegalen kost ruim veertig miljoen euro

De kosten voor dringende medische hulp aan mensen zonder papieren zijn vorig jaar gestegen tot meer dan veertig miljoen euro. Dat bedrag ligt tien keer hoger dan in 2000.

Mensen zonder papieren hebben recht op dringende medische hulp (DMH). Het OCMW van de woonplaats van de patiënt neemt de kosten op zich, op voorwaarde dat de arts een document aflevert dat de patiënt dringend hulp nodig heeft. En op voorwaarde dat de patiënt illegaal is en te weinig financiële middelen heeft. Het OCMW recupereert die uitgaven later via de federale overheid.

In 2006 betaalde de overheid 38,5 miljoen euro. De trend wijst uit dat de kostenfactuur voor 2007 meer dan veertig miljoen euro zal bedragen, tien keer hoger dan in 2000. "Dringende medische hulpverlening voor mensen zonder papieren wordt op termijn onbetaalbaar", zegt Open Vld-Kamerlid en voormalig OCMW-voorzitster Sabien Lahaye-

Battheu. "De overheid moet onderzoeken waar die stijging aan te wijten is en zich dan de vraag stellen of de maatschappij deze kosten wil blijven dragen."

Een mogelijke verklaring volgens Lahaye-Battheu is dat veel artsen het aspect 'dringende hulp' te ruim interpreteren. Een andere oorzaak kan zijn dat mensen zonder papieren bekender worden met het recht op medische zorg. Zo stijgt het aantal patiënten jaarlijks met een vijfde, tot 24.000.

Onderzoek bij 86 Brusselse huisartsen toont aan die zelf een eenvoudiger en transparanter systeem willen. Vooral de communicatie tussen artsen en OCMW moet volgens hen beter.

Bron: Gazet van Antwerpen

 

Medische hulp aan asielzoekers in drie jaar verdubbeld

In 2006 betaalde de overheid 38 miljoen euro voor de dringende mediche hulp aan illegalen, wat voor een gemiddelde zorgt van 1.622 euro per dossier. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij Christian Dupont, minister van Maatschappelijke Integratie (PS). De afgelopen drie jaar verdubbelde het bedrag dat de overheid uitgaf aan de medische zorgen van sans-papiers.

In 2003 werd door de staat in 11.399 dossiers een totaal bedrag van 17,6 miljoen euro terugbetaald aan de ocmw's die tussenkwamen in de dringende medische kosten van illegalen, een gemiddelde van 1.545 euro per dossier. Een jaar later waren er 14.655 begunstigden, voor wie samen net geen 25 miljoen euro teruggevorderd werd van de staat, een gemiddelde van 1.700 euro per dossier. In 2005 was er opnieuw een stijging te zien. In 19.541 dossiers was er een tussenkomst van bijna 31 miljoen euro. Vorig jaar ging het om 38 miljoen euro, gemiddeld 1.622 euro per dossier. Wat 2007 betreft, is er slechts een voorlopig cijfer van 17,3 miljoen euro voor 15.350 dossiers.

De wet draagt de ocmw's op om dringende medische hulp te verlenen aan asielzoekers die in het land verblijven. Het ocmw waar de sans-papiers gaat aankloppen omdat hij zijn dokterskosten niet kan betalen, geeft de tussenkomst door aan de staat met het oog op terugbetaling. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten wijt de stijging "aan het toenemende aantal illegalen in ons land en de algemene toename van de medische kosten". Bovendien liggen de medische kosten voor asielzoekers relatief hoog.

Bron: De Morgen