Belgen en Fransen raadplegen voortaan elkaars nummerplaten


De Belgische en Franse beheerders van kentekenplaten en inschrijvingen zullen elkaars registers voortaan elektronisch kunnen raadplegen. Zo kunnen ze automobilisten die een verkeersovertreding hebben begaan, identificeren. Tot nu toe moesten de Franse en Belgische politiediensten elkaar naar die gegevens vragen. Het akkoord heeft uitsluitend betrekking op inbreuken op de wegcode en bepaalt nadrukkelijk dat ook de overtredingen die niet strafrechtelijk maar administratief worden afgehandeld inbegrepen zijn.

Sabien is tevreden met de ondertekening van het verdrag. Naar aanleiding van het bericht dat de helft van de snelheidsboetes van Fransen in Westhoek ongeïnd blijft, had Sabien eind mei in het parlement bij de bevoegde staatssecretarissen aangedrongen op actie.

Nummerplatenfraude

 

Het verdrag dat staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe en zijn Franse collega Dominique Bussereau gisteren - naar aanleiding van de Europese Dag van de Verkeersveiligheid - hebben ondertekend, biedt echter slechts een oplossing aan één aspect van de grensmobiliteitsproblematiek, namelijk het identificeren van vreemde nummerplaten.

 

"Daarnaast blijft het probleem bestaan van het verdacht hoge aantal vreemde nummerplaten dat op onze wegen te zien is. Zo heeft bijna een op de vier geflitste wagens op onze wegen een vreemde nummerplaat. Daarbij zijn er ook heel wat Belgische eigenaars van auto's die met buitenlandse nummerplaten rondrijden om op die manier te ontsnappen aan de verkeersbelasting. Bijvoorbeeld in de Westhoek vestigen zich heel wat Fransen, maar ze schrijven zich niet in en blijven rondrijden met hun eigen nummerplaat. In Frankrijk bestaat er namelijk geen verkeersbelasting", aldus Sabien.

 

Over deze problematiek ondervroeg Sabien eind mei dan weer de staats-secretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding Carl Devlies in het parlement. Toen schoof hij meer controles als een van de toekomstige aandachtspunten naar voren. "De wederzijdse bijstand of samenwerking met de bevolkingsdiensten en wijkagenten om een vlottere inschrijving in de bevolkingsregisters en dus ook bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) te bewerkstelligen, zal worden gecoördineerd vanuit het College voor de Strijd tegen de Fraude. De betrokkene moet immers eerst ingeschreven zijn in het bevolkingsregister vooraleer de DIV een voertuig kan inschrijven. De staatssecretaris verzekerde mij toen dat de nodige contacten met de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Mobiliteit zouden worden gelegd", aldus Sabien, die Devlies volgende week in het parlement zal vragen om een stand van zaken op dat vlak.