Open Vld herinnert opnieuw aan de beloofde concrete maatregelen om wateroverlast te voorkomen.


Open Vld kwam in de gemeenteraad van 30 oktober ll. tussen mbt de punten 25 en 26.

 

Punt 25 gaat over de samenwerkingsovereenkomst tussen stad, provincie en Gewest om de wateroverlast te bestrijden. Dit punt is het vervolg van de overeenkomst van 25 oktober 2007, met dien verstande dat nu concrete acties worden gepland, en opdrachten tot opmaak van 4 technische ontwerpen, worden gegeven (dit is punt 26).

 

Uiteraard zullen wij als Open Vld deze punten goedkeuren, doch spijtig genoeg betreffen ze opnieuw enkel plannen en ontwerpen, en nog geen concrete en onmiddellijke resultaten. Nochtans waren er in de GR van 30 augustus 2007 een aantal concrete maatregelen op korte termijn aangekondigd. Ik denk maar bijvoorbeeld aan:

-         aanvraag bij het provinciebestuur om de spaarbekkens aan de Havermuis uit te diepen;

-         opmaak van een uitgewerkt onderhoudsplan en –schema voor het reinigen van beken en grachten;

-         uitwerking van een integraal onderhoudsbeleid, dit wil zeggen bij groot onderhoud van een weg niet enkel de weg zelf in orde stellen, maar tevens de grachten kuisen, inbuizingen controleren, enz.

-         opmaak inventaris via GIS van de grachtenstelsels en inbuizingen…

Hoe ver staat het met deze maatregelen?

 

Het actieplan vernoemt oa heel uitdrukkelijk het ruimen van de waterlopen. Ik citeer: "Tijdens de storm van juli 2007 waren een deel van de kleinere waterlopen opwaarts Poperinge, zoals de Bommelaarsbeek en de Hipshoekbeek, dichtgeslibd en volgegroeid met plantenmateriaal…   Ter conclusie kan gesteld worden dat het ruimen van de waterlopen opwaarts Poperinge een positieve bijdrage kan leveren aan de bestrijding van de wateroverlast ter hoogte van de kritieke zone opwaarts Poperinge. Het grootste effect wordt bekomen met een selectieve ruiming…. Bovenstaand illustreert dat een selectieve jaarlijkse ruiming aan te bevelen is…."

 

We zijn nu anderhalf jaar na de ramp, en Open Vld wil eindelijk eens concrete maatregelen zien. Van de beloofde informatievergadering (cfr GR mei 2008), niet zozeer voor de bevolking, maar vooral voor de slachtoffers, is er nog altijd niets in huis gekomen.

  

Na het antwoord van de burgemeester (na opmaak verslag na te lezen op de website van stad Poperinge) repliceerde Open Vld nog als volgt:

Op de ene vergadering die er is geweest ivm het actieplan was OpenVld vertegenwoordigd. Het is niet een dergelijke technische vergadering waarop wij doelen, wel op een informatievergadering, in mensentaal, voor de gemeenteraad en slachtoffers, gebracht door het Poperings bestuur, eventueel geflankeerd door ambtenaren (cfr eerste infovergadering in augustus 2007).

Als er dan al werk gemaakt is van het reinigen van de waterlopen, vragen wij een lijst te krijgen van wat al gebeurd is, en van wat nog geprogrammeerd staat.