Ook justitiehuizen in de Westhoek kampen met achterstand.


Heel wat justitiehuizen kampen met een achterstand in de uitvoering van de opdrachten inzake burgerrechtelijke zaken, waarop deze cijfers slaan. Het fenomeen verspreidt zich over gans Vlaanderen. In het justitiehuis te Ieper staat 1 VTE (voltijds equivalent) in voor het uitvoeren van deze maatschappelijke onderzoeken, in Veurne bijna 2 VTE. 

 

Door middel van een maatschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de justitieassistent, wordt de rechter geïnformeerd en geadviseerd teneinde haar of hem in staat te stellen een gepaste beslissing te nemen. In de meeste gevallen gaat het om zaken van ouderlijk gezag en het verblijf van kinderen.

 

"Gezien in de meeste gevallen het belang van een kind speelt, is het belangrijk dat het onderzoek onmiddellijk kan worden gestart. Als de opstart van het onderzoek maanden op zich laat wachten, veroorzaakt dit vaak grote problemen in gebroken gezinnen! Zo ziet de ene ouder soms lange tijd het kind niet, of blijven kinderen steken in een voor hen nefaste verblijfssituatie. Het is in de Westhoek zelfs zo ver gekomen dat sommige rechters hun opdracht tot maatschappelijk onderzoek herroepen, en zelf via persoonlijke verschijning proberen het onderzoek te doen. Bovendien stijgt het aantal aanvragen voor een maatschappelijke onderzoek alsmaar, gezien de gezinssituaties vandaag meer en meer onder druk komen te staan," aldus Sabien.

 

Ook het feit dat de vrederechters nog altijd geen maatschappelijke onderzoeken kunnen bevelen, wat leidt tot een ongelijke behandeling, klaagde Sabien voor de zoveelste keer aan.

 

Dat de minister in zijn antwoord beloofde om samen met de staatssecretaris voor Gezinsbeleid te zoeken naar een efficiënte oplossing, stemt het Poperingse Kamerlid hoopvol, doch eerst zien en dan geloven.