"Slechts" 268 militairen zijn overgestapt naar Justitie


"Reeds" 268 militairen hebben de overstap naar het departement Justitie gemaakt of zitten in de wervingsreserve om aan de slag te gaan in de gevangenissen, bij het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht, de justitiehuizen of op de centrale diensten.

 

Dat werd op 6 november aangekondigd bij de ondertekening van het protocolakkoord, waarin de samenwerking tussen Defensie en Justitie formeel werd vastgelegd.

 

Minister van Defensie Pieter De Crem wil het leger tegen 2010 met 3.000 tot 3.500 militairen afslanken. Daarbij houdt hij rekening met de vrijwillige overstap van soldaten naar andere overheidsdiensten.

 

"Er werd in het budget van Defensie voorzien dat dit jaar 500 militairen de overstap zouden maken naar de FOD Justitie, onder meer door omscholing tot cipier. Met nog een kleine twee maanden in het vooruitzicht is nog maar de helft van die vooropgestelde doelstelling bereikt", zegt Sabien Lahaye-Battheu, die hierover woensdag minister van Justitie Jo Vandeurzen ondervroeg in het parlement. "Bovendien zijn er van hogergenoemde 268 militairen slechts 12 aan de slag gegaan als cipier (naast 3 die nog in de wervingsreserve zitten). Nochtans is voor die functies de nood het hoogst."

 

Budget

 

Directeur van de stafdienst P&O bij Justitie Jan Bogaert haalde gisteren nog enkele argumenten aan voor militairen om de overstap te maken: "Hun loopbaan gaat verder na hun 55ste en ze kunnen in een team werken, in plaats van in een hiërarchische structuur. Werken bij een andere FOD kan ook wat meer soepelheid brengen in het evenwicht tussen het werk en het privéleven. Militairen zitten op hun 40 tot 45 jaar al in hun laatste baremaschaal en gaan op 56 jaar met pensioen. Daardoor kunnen ze na verloop van tijd, tussen hun 56 en 60 jaar, tot 43 procent of 60 procent meer verdienen, respectievelijk als administratief assistent of als penitentiair beambte."

 

De vraag is wie een en ander zal financieren. Op mijn vraag over deze kwestie antwoordde minister Vandeurzen begin juli al "dat er met die overhevelingen geen budgetverschuivingen gepaard gaan tussen Landsverdediging en Justitie en dat de FOD Justitie ook geen extra financiële incentives zal geven omdat ze al voldoende aantrekkelijke wedden en loopbaanperspectieven biedt". Lahaye-Battheu stelde zich toen al en vandaag opnieuw vragen bij deze gang van zaken: "De logica wil dat bij overheveling van personeel van het ene naar het andere departement, het budget zou mee verschuiven. Gezien het krappe budget waarmee Justitie nu al te maken heeft, zal de uitvoering van deze plannen geen evidente operatie worden."