Reactie op de gedeeltelijke vernietiging door het Grondwettelijk Hof van de onderhoudsregeling uit de nieuwe echtscheidingswet


Open Vld heeft er, ook in de vorige legislatuur, steeds voor geijverd om een goed evenwicht te vinden tussen de belangen van de onderhoudsgerechtigde en de onderhoudsplichtige. Hoewel de onderhoudsgerechtigde ongetwijfeld een tijd lang financiƫle ondersteuning nodig heeft, wil de Open Vld er toch over waken dat geen misbruik wordt gemaakt van de facto levenslange onderhoudsuitkeringen.

 

"Zo betalen op vandaag sommige bejaarden al 30 jaar persoonlijk onderhoudsgeld voor een ex (met wie ze soms amper 5 jaar hebben samengewoond!), die officieus al lang met iemand anders samenwoont, maar afzonderlijke domicilie behoudt. Dit louter en alleen om blijvend van de onderhoudsuitkering te kunnen genieten of,  anders gezegd, te profiteren. De vernietiging door het Grondwettelijk Hof van een deel van de nieuwe onderhoudsregeling zet de deur weer wagenwijd open voor dergelijke misbruiken," zo stellen senator Martine Taelman en volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu.

 

In de plenaire vergadering van de Kamer, op 4 december, werd aan Staatssecretaris Wathelet de vraag gesteld hoe het nu verder moet met de onderhoudsregeling bij echtscheiding. De Staatssecretaris is van plan het arrest en de wet te analyseren en nadien met een tekst te komen. Open Vld heeft er bij de Staatssecretaris al herhaaldelijk op aangedrongen om de echtscheidingswet globaal te evalueren (vb. Kamerlid Lahaye-Battheu op het punt van de verplichte persoonlijke verschijning) maar is er zich van bewust dat eventuele wetswijzigingen wel doordacht moeten gebeuren. Momenteel zijn er immers nog diverse procedures aangaande de nieuwe echtscheidingswet aanhangig bij het Grondwettelijk Hof. De kans bestaat dan ook dat een inderhaast opgestelde reparatiewet opnieuw zou worden aangevochten bij dat Hof.

 

Open Vld betreurt de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, maar is er zich van bewust dat een verbeterde wetgeving soms een proces van vallen en opstaan is. We wachten dus nog even geduldig af en zullen niet nalaten om verder te werken aan een evenwichtige en correcte echtscheidingswetgeving.