Open VLD vraagt snelle aanpassing van BOM-wet


De vrijlating is te wijten aan een interpretatieprobleem met artikel 235ter Wetboek Strafvordering, dat de controle van de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) regelt.

 

Artikel 235ter stelt immers dat de verdediging geen inzage mag krijgen in het vertrouwelijke dossier, zodat het Openbaar Ministerie in de KI dus buiten de aanwezigheid van de verdediging verslag doet over het dossier. Vervolgens wordt de verdediging gehoord.

 

In Antwerpen en Brussel wordt die wettekst zo geïnterpreteerd dat het Openbaar Ministerie bij het horen van verdediging altijd aanwezig is in de rechtszaal. In Gent hoorde de KI de verschillende partijen apart. Maar wanneer het Openbaar Ministerie niet aanwezig is in de KI, aldus advocaat Hans Rieder, dan wordt de strafvordering door nietigheid aangetast. Dat betekent dat er geen zaak meer is en er dus geen straf kan worden uitgesproken.

 

 "Dat een kleine dubbelzinnigheid in de wet meteen aanleiding is om de strafvervolging in zijn geheel onontvankelijk te verklaren is op zijn minst betreurenswaardig en onaanvaardbaar te noemen", aldus Sabien.

      

Op vraag van Open VLD beloofde de voormalige Minister van Justitie Jo Vandeurzen tijdens de bespreking van de beleidsnota Justitie een snelle evaluatie en bijsturing van de Wet op de Bijzondere Opsporingsmethoden, de zogenaamde BOM-wet. Hij verklaarde hierover in de Kamercommissie Justitie van 26 november 2008 letterlijk: "Quant aux méthodes particulières recherche, la Direction générale Législation du SPF Justice a rédigé un projet de loi sur base des recommandations d'un groupe de travail composé de magistrats du ministère public et de membres de la police fédérale. Ce projet tient compte de l'arrêt n° 105/2007 de la Cour constitutionnelle."

 

Sabien hoopt dan ook dat de nieuwe Minister van Justitie Stefaan De Clerck zich aan de belofte van zijn voorganger zal houden. Open Vld zal in ieder geval zo spoedig mogelijk de minister ondervragen over zijn intenties dienaangaande en vraagt een snelle oplossing.