Grensarbeiders beschermd tot 2012


Volgens officiƫle cijfers steken er dagelijks circa 25.000 Fransen de Belgische grens over en 5000 Belgen trekken zuidwaarts. De Fransen genieten in ons land van een driedubbel voordeel: een beter loon, een prima sociale zekerheid en een gunstig fiscaal regime. Minister van Financiƫn Didier Reynders (MR) ergert zich al jaren aan deze fiscale regeling in het nadeel van de Belgische staat. De Fransen betalen immers hun belastingen in eigen land. Reynders stelde daarom voor het statuut van de grensarbeiders op te geven vanaf 1 januari 2009. Maar onder interim-premier Guy Verhofstadt werd het statuut verlengd tot 1 januari 2010 en nu is er een nieuw akkoord om er mee door te gaan tot 1 januari 2012.

Volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld), die de debatten op de voet volgde, noemt het akkoord bijzonder goed nieuws. "De Vlaamse bedrijven - waarvan sommige met 75 procent Franse werknemers - mogen nu nog drie jaar Fransen onder een gunstig statuut aanwerven. Iedere Fransman die voor 1 januari 2012 werd aangeworven, zal ook van de voordelen blijven genieten tot eind december 2033. Bovendien krijgen de West-Vlaamse bedrijven nu ook de tijd om te zoeken naar structurele oplossingen voor de periode na 2012."

Ook bij de West-Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is er sprake van enige opluchting. "Er is nu duidelijkheid", zegt Jo Libeer namens Voka West-Vlaanderen. "We kunnen echter niet om de vaststelling heen dat Noord-Frankrijk het enige arbeidsreservoir is om een leegte op te vullen. De vraag blijft hoe we na 2012 nieuwe Fransen zullen aantrekken. Dat zal alleen kunnen met een uitnodigende Belgische fiscaliteit."

 

Bron: Trends, 8 januari 2009