Hervorming Assisen niet op de lange baan schuiven.


"Laten we het grote debat over de hervorming van assisen verder voeren (en in de loop van het jaar afronden) in de Senaat en het specifieke probleem van de motiveringsplicht eruit lichten en in de komende weken oplossen." Daarvoor pleitte Sabien, hierin alvast gesteund door SP.A, gisteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

 

Na het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat zegt dat Richard Taxquet, die vijf jaar geleden werd veroordeeld voor de moord op politicus André Cools, geen eerlijk proces heeft gekregen omdat de assisenjury haar beslissing niet motiveerde, is er de afgelopen dagen heel wat verwarring en onzekerheid ontstaan op het terrein.

 

"Als de voorzitter van het assisenhof de juryleden voortaan vraagt om hun verdict te motiveren, dan kunnen de beschuldigden meteen naar het Hof van Cassatie stappen om het arrest volgens de huidige Belgische wetgeving te laten verbreken. Als de voorzitter enkel vraagt met 'ja' of 'neen' te antwoorden, dan kunnen de beschuldigden een procedure beginnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. België is het laatste Europese land met een assisenrechtspraak dat toelaat dat volksjury's verdicten uitspreken zonder motivatie. Dat probleem moet snel aangepakt worden," aldus Sabien.

 

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) weigerde helaas in te gaan op die vraag, en zei "geen voorstander te zijn van steekvlamwetgeving of beperkte wetgeving".

 

"Dat slaat nergens op, zeker als we zien hoe de reparatiewet op de Bijzondere Opsporingsmethoden deze week door het parlement werd gejaagd," zegt Sabien.