Ieperse gevangenis heeft hoogste overbevolkingsgraad van België.


Sabien luisterde gisteren aandachtig naar minister van Justitie Stefaan De Clerck, die in de bevoegde Kamercommissie de stand van zaken van en bijkomende projecten in het 'Masterplan 2008-2012 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden' kwam toelichten.

 

"Ook de West-Vlaamse opvolger van Jo Vandeurzen, die in april vorig jaar het oorspronkelijke plan voorstelde, bracht geen goed nieuws mee voor onze provincie.  Want net zoals toen, moet ik helaas vaststellen dat er ook in het geactualiseerde plan geen extra capaciteit wordt voorzien voor de West-Vlaamse gevangenissen", aldus Sabien. "Die extra capaciteit is nochtans noodzakelijk, want zeker de Ieperse, maar ook de Brugse gevangenis kent een hoge overbevolkingsgraad."

 

Ex-premier Yves Leterme verklaarde op 22 april vorig jaar nog in de kranten "dat West-Vlaanderen kandidaat is voor een nieuwe gevangenis". Het Poperingse kamerlid hoopt dat de Kortrijkse minister die woorden van de Ieperse senator de komende weken en maanden vooralsnog indachtig zal zijn, want een nieuwe gevangenis komt er voorlopig niet in onze provincie. "Het plan voorziet zelfs niet in extra of te renoveren cellen in bestaande West-Vlaamse gevangenissen", zegt Sabien, die wel tevreden is dat de minister tijdens de bespreking in de commissie op haar vraag daarover antwoordde "nog eens te zullen bekijken wat er mogelijk is met de gevangenis van Ieper".

 

Elke gedetineerde eigen cel

De huidige plannen voorzien in de bouw van zeven nieuwe gevangenissen: in Dendermonde, Marche-en-Famenne, Merksplas, Antwerpen en Brussel I, II en III (die laatste vervangen Vorst, Sint-Gillis en Berkendael), tijdelijke instellingen in Puurs, Sambreville en Leuze-en-Hainaut (in afwachting van de voltooiing van de nieuwe gevangenissen), twee extra psychiatrische instellingen gepland (in Gent en Antwerpen) en een jeugdinrichting in Achêne. Ook worden bestaande cellen gerenoveerd en inrichtingen uitgebreid. De minister hoopt op die manier de huidige gevangeniscapaciteit van 8.449 uit te breiden tot ongeveer 10.000 tegen 2016. Nog deze legislatuur moet dat uitmonden in 571 nieuwe cellen.

Sabien deelt alvast De Clercks hoop dat "op die manier in de toekomst elke gedetineerde een eigen cel krijgt". Onze provincie neemt helaas alvast een valse start