47 aanvragen voor fiscale bemiddeling blijven onbehandeld


Op die manier zouden er minder fiscale conflicten in de rechtbank moeten worden beslecht en zou het belastinggeld sneller kunnen worden geïnd.

 

Sinds de oprichting van deze dienst in november 2007 werden 143 dossiers ingediend, waarvan 123 effectieve aanvragen tot bemiddeling. Van die 123 aanvragen werden 89 aanvragen ontvankelijk verklaard: 45 daarvan hadden betrekking op een betwisting met de ontvanger, 44 sloegen op betwistingen inzake taxatie.

 

Van de 45 betwistingen met de ontvanger konden er 42 wel al behandeld worden, gezien het toestaan van een afbetalingsplan of het toelichten van de procedure een oplossing bood. De resterende 3 dossiers zijn nog lopende. De 44 betwistingen inzake taxatie wachten op behandeling.

 

Dat staat in het antwoord van minister van Financiën Didier Reynders op een parlementaire vraag van Sabien.

 

Bemiddelingsdienst onbemand

 

Tot op vandaag is de fiscale bemiddelingsdienst nog steeds (anderhalf jaar na de oprichting!) niet bemand. "De procedure voor de aanstelling van de leden is momenteel aan de gang", laat de minister weten. Intussen staan twee Franstalige en twee Nederlandstalige ambtenaren van de Administratie Fiscale Zaken in voor het al dan niet ontvankelijk verklaren van de aanvragen.

 

Orde op zaken

 

Sabien Lahaye-Battheu en Luk Van Biesen, ondervoorzitter van de Kamercommissie Financiën, pleiten er daarom voor dat er dringend orde op zaken wordt gesteld. "De FOD Financiën is overgepolitiseerd en er woedt constant een gevecht onder de topmensen.  Als de ene benoemd wordt, dient de andere meteen een klacht in. En zo raakt alles geblokkeerd, wat ook met de bemiddelingscommissie het geval is", aldus Lahaye-Battheu en Van Biesen. "Op dit moment heeft de FOD Financiën geen leiding, en dat probleem sleept al jaren aan. Alles zit vast. De premier moet dat probleem zeer dringend aanpakken."