Onderhoudsgeld ontwijken wordt moeilijker


Wanneer diegene die alimentatie moet betalen, zijn of haar betalingsplicht twee keer niet is nagekomen, moet de rechter toestemming geven voor ontvangstmachtiging. In dat geval stuurt de griffie een brief naar de werkgever of de uitbetalingsinstelling (bijvoorbeeld RVA), met een kopie van de gerechtelijke beslissing, zodat de bijdrage rechtstreeks gestort kan worden op de rekening van de onderhoudsgerechtigde. Dat belet echter niet dat er strafrechtelijke maatregelen kunnen komen tegen de niet-betaler.

Dat wetsvoorstel van Sabien is gisteren unaniem goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie. Voortaan moet de rechter de onderhoudsgerechtigde machtigen om rechtstreeks de verschuldigde geldsommen te ontvangen van zodra het onderhoudsgeld gedurende twee maanden niet is betaald.

"Met de goedkeuring van mijn wetsvoorstel komt een einde aan de keuzemogelijkheid, die de rechter heeft om de onderhoudsgerechtigde te machtigen de gelden van de onderhoudsplichtige te ontvangen via loondelegatie of ontvangstmachtiging. De ene rechter staat dat vandaag immers gemakkelijk toe, de andere bijna nooit", aldus Sabien.

Buitengewone kosten

Op voorstel van Sabien werd ook het begrip 'buitengewone kosten' gedefinieerd, namelijk: de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorziene uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat desgevallend als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.

"Vandaag worden zowel in vonnissen als in overeenkomsten de buitengewone kosten veelal verdeeld tussen de ouders. De wet vermeldt, laat staan definieert, de buitengewone kosten niet. Dat heeft aanleiding tot heel wat discussies en soms zelfs gerechtelijke procedures tussen ouders. De goedkeuring van mijn wetsvoorstel komt hieraan tegemoet", aldus Sabien.

Daarnaast werden ook 'de verplichting van de ouders ten opzichte van hun kinderen', 'de bijdrage van de ouders in de kosten van deze verplichting', 'de middelen van beide ouders' en 'de gewone kosten' (namelijk alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind) waartoe de ouders gehouden zijn, gedefinieerd.

De goedgekeurde tekst voorziet ook in een objectivering van de berekening van onderhoudsbijdragen van ouders voor hun kinderen. "Tenzij er tussen de partijen een akkoord is, zal de magistraat in zijn beslissing een reeks precieze elementen (middelen, gewone kosten, buitengewone kosten, huisvestingsmodaliteiten, kinderbijslag, inkomsten van de ouders, bijzondere omstandigheden) moeten opnemen, evenals de manier waarop die elementen in rekening zijn gebracht. Hij zal de berekening ook moeten motiveren ยป, besluit Sabien.