Nieuwe locatie voor Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC)


Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) luidde deze week de alarmbel over de toestand van haar gebouwen. Het NICC, dat wetenschappelijke onderzoeken verricht die nodig en nuttig zijn voor het strafrechtelijke beleid en die onderzoeken ten dienste stelt van een betere kennis van de criminele verschijnselen en de antwoorden erop, staat onder het gezag van de minister van Justitie.

 

"De verantwoordelijkheid voor de toestand van haar gebouwen ligt echter bij de Regie der Gebouwen, wat onder de bevoegdheid van Minister Didier Reynders ressorteert. En die toestand is rampzalig: bij brand zijn er geen middelen om het vuur te bestrijden, want er zijn geen brandslangen, geen aansluitingen op waterleidingen en geen nooduitgangen; door onvoldoende stabiliteit van de vloer kan sommige gevoelige apparatuur niet efficiƫnt worden gebruikt; enz. Het contrast met de labo's van gerechtelijke onderzoekers uit bijvoorbeeld tv-series zoals CSI, die gebruik maken van de laatste nieuwe technologische snufjes om daders van misdaden te ontmaskeren, kan niet groter zijn", aldus Sabien, die de minister vannamiddag tijdens de plenaire zitting van de Kamer confronteerde met de situatie.

 

Minister Reynders antwoordde dat de Regie der Gebouwen eerstdaags een voorstel van nota aan de ministerraad zal voorleggen waarin wordt gevraagd om de toelating te krijgen een studiebureau aan te stellen met het oog op een nieuwe locatie voor het NICC. "In afwachting daarvan worden dit jaar punctuele interventies inzake loodgieterij en sanitair, veiligheidsomheining, herinrichten lokalen, nooduitgang, verluchtingsroosters, werken verzakking, vernieuwen van lokalen, asbestverwijdering enz. uitgevoerd", aldus Reynders. Hij gaf ook nog mee dat de werken inzake brandbeveiliging en veiligheidsdeuren prioritair zullen worden aangepakt."

 

Sabien is tevreden met het antwoord van Minister Reynders: "Wetende dat in die gebouwen voor miljoenen euro's aan apparatuur staat, dat het personeel niet in veilige en aangepaste omstandigheden kan werken en dat mensen soms onnodig lang in voorlopige hechtenis moeten blijven omdat de onderzoeken rond hun dossier niet efficiĆ«nt kunnen gebeuren, dringen zich zeer dringend maatregelen op."