Sabien vraagt spoedbehandeling van wetsvoorstel verjaringstermijn zedenmisdrijven


Slechts één op honderd strafdossiers over verkrachting leidt tot een effectieve gevangenisstraf. Tot die onthutsende conclusie komt psychologe Danièle Zucker, die honderd dossiers van verkrachting van een meerderjarige uit de periode 2001 tot 2007 onderzocht. De resultaten:

 

- Ruim de helft (51 dossiers) werd snel afgesloten, omdat de dader niet kon worden geïdentificeerd.

- Van de andere helft zijn de verdachten wel bekend, maar is er in het merendeel (45 dossiers) onvoldoende bewijs.

- In vier gevallen leidde het gerechtelijk onderzoek tot een veroordeling, met een gevangenisstraf van 18 maanden tot drie jaar. Drie veroordelingen waren volledig met uitstel. Slechts in één dossier moest de dader effectief naar de cel.

 

"Dramatische resultaten", zegt Sabien. "Zucker formuleert een aantal aanbevelingen: een beter eerste medisch onderzoek van het slachtoffer, het op een meer doorgedreven manier ondervragen van de verdachte en die ondervraging op video opnemen, de aanleg van een databank met dna-profielen (niet alleen van veroordeelden maar ook van verdachten) en het verlengen van de verjaringsperiode. Met betrekking tot dat laatste heb ik eens wetsvoorstel hangen in de Kamercommissie Justitie. Het trekt de verjaringstermijn voor zedenmisdrijven gepleegd tegen minderjarigen op tot 30 jaar."

 

Sabien: "Nu geldt er voor een misdrijf zoals verkrachting een verjaringstermijn van 10 jaar (uitzondering: niet-correctionaliseerbare misdrijven 15 jaar en gecorrectionaliseerde misdaden 5 jaar). Die termijn begint te lopen van zodra het slachtoffer 18 jaar is geworden, maar de termijn zelf hangt af van het strafbare feit en de straffen die erop kleven. Om te vermijden dat deze misdrijven onbestraft blijven, stel ik voor de verjaringstermijn op te trekken. Het slachtoffer krijgt op die manier ook langer de kans om een klacht neer te leggen. Want bij dergelijke misdrijven raken de feiten niet zelden pas bekend na verloop van vele jaren."

In april vonden er in de Kamercommissie Justitie hoorzittingen plaats over Sabiens wetsvoorstel. "In het licht van de onthutsende resultaten van het onderzoek van Zucker, vraag ik zo snel mogelijk de goedkeuring van mijn wetsvoorstel, zodat de kans op verjaring van verkrachtingen (hetzij van minderjarigen, hetzij van meerderjarigen) wordt geminimaliseerd", besluit Sabien.