Kamercommissie Justitie stelt nieuwe regels voor de kansspelen


Staatssecretaris Devlies vertrekt in zijn ontwerp van het idee de regulering te baseren op de kanalisatiegedachte, wat neerkomt op een beleid van gecontroleerde expansie.

Volksvertegenwoordigers Carina Van Cauter en Sabien (beiden Open Vld) steunen hem daarin met het oog op de maximale bescherming van de speler, de integriteit van het spel en het tegengaan van gokverslaving en criminaliteit.

Het uitbaten van kansspelen kan uiteraard enkel door middel van vergunningen, een exclusieve bevoegdheid van de kansspelcommissie.

Het illegale aanbod, welk vooral op het internet te vinden is, wordt aangepakt door het toelaten van een beperkt 'legaal' gecontroleerd aanbod. Naast de bestaande sanctiemogelijkheden van de kansspelcommissie voorziet het wetsontwerp tevens in het opleggen van administratieve geldboetes. Deze aanvullende maatregel is nodig ten aanzien van voornamelijk niet-vergunninghouders die de bepalingen van de wet overtreden.

In het kader van deze bescherming tegen spelverslaving en spelverlokking, diende Open Vld, bij monde van Carina Van Cauter, een amendement in om het gebruik van kredietkaarten bij elke kansspelverrichting te verbieden.

Oorspronkelijk stond dit in de wet van 1999, maar via de programmawet van 2003 was deze mogelijkheid er voor casino's toch ingekropen.

Van Cauter, gesteund door bevoegd staatssecretaris Devlies, stootte echter op tegenstand van zowel MR, PS als cdH en zag zich genoodzaakt dit amendement in te trekken. "Zoniet zou het wetsontwerp terug moeten keren naar de regeringstafel, wat dan weer inhoudt dat de bescherming van de spelers en de strijd tegen oneerlijke concurrentie van illegale sites, nog langer zou uitblijven.", zo verklaarde Carina Van Cauter haar intrekking.

"Men moet duidelijk en rechtlijnig zijn", zo vervolgt zij nog, "Ofwel erken je de kredietkaart als een modern betalingsmiddel, en moet de betaling ermee in alle kansspelinrichtingen worden toegelaten, ofwel zie je in dat spelen op krediet verslaving in de hand werkt. En dan denk ik dat het wenselijk is dit algemeen te verbieden!"

Ook nieuw in het goedgekeurde wetsontwerp is de regeling voor het gokken op het internet. Dit is voortaan toegelaten als de uitbater van de goksite hiervoor een vergunning heeft, welke hij enkel kan verkrijgen als hij ook in de reële wereld kansspelen aanbiedt. Ook hier werden enkele beschermingsmaatregelen ingevoerd. Zo mag een speler maximaal 70 euro per uur kunnen verliezen en kan hij enkel en alleen met een bankkaart, en dus niet met een kredietkaart, betalen.

De speler, die moedwillig op een illegale site speelt, kan vanaf nu gesanctioneerd worden met administratieve geldboetes. "Om het al dan niet legaal zijn van de site duidelijk te maken wordt nog onderhandeld met de providers teneinde illegale sites duidelijk te markeren met labels of stoptekens.", verduidelijkt Sabien.

"Cafés - kansspelinrichting klasse III - die vroeger een jaarlijkse retributie betaalden van 137 euro, bovenop een waarborg van 500 euro, krijgen een eenvoudigere en goedkopere financiële regeling. Voortaan betalen zij immers enkel nog een retributie van 500 euro per 5 jaar."

Ook de weddenschappen, zoals op paardenrennen, vallen voortaan onder de kansspelwet en volgen dezelfde regels.

Morgen, 15 juli, wordt het ontwerp besproken in de plenaire zitting van de Kamer, zodat donderdag de stemming over het geheel kan volgen.