Toch geen ondergrondse parking voor Poperinge


'Wij hebben de beslissing genomen na een grondig onderzoek'
Christof Dejaegher

De meerderheidspartijen CD&V en Samen hebben beslist om de plannen voor de ondergrondse parking op te bergen. 'Wij hebben die beslissing genomen na grondig onderzoek', zegt Dejaegher. 'De studieopdracht is echter geen verloren zaak geweest. Nu zijn we er immers zeker van dat een ondergrondse parking geen betere oplossing zou zijn voor ons stadscentrum.'

Ook op archeologisch gebied zou het project een meerkost van 400.000euro betekenen, want bij de bouw van een ondergrondse parking moet er een archeologisch onderzoek gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf. 'Dat zou extra kosten met zich meebrengen en dat risico willen we niet lopen', zegt de burgemeester. 'We willen dat geld investeren in andere projecten.'

De renovatie van het stadscentrum gaat wel door. 'Dat kan onze stad alleen maar ten goede komen', klinkt het. Na de vakantie wordt het project verder uitgewerkt. 'Dan pas kunnen we samenkomen om alle mogelijkheden rond de uitbreiding van parkeerplaatsen te overlopen', zegt burgemeester Dejaegher.

De ondergrondse parking veroorzaakte de voorbije maanden grote commotie bij de oppositie en de plaatselijke middenstand. Ook Steve Geeraerd, eigenaar van tearoom/restaurant La Poupée op de Grote Markt, is tevreden met de beslissing. 'Het project zou veel te lang duren en eigenlijk zitten wij niet te wachten op grote werken voor onze deur.' Volgens de uitbater zijn er mogelijkheden genoeg om het parkeerprobleem op te lossen. 'Het oud-Strijdersplein zou eens dringend opgeknapt mogen worden', zegt Geeraerd. 'Ook een betere signalisatie van parkeergelegenheden zou al een stap in de goede richting zijn.'

Het Forum Poperinge Ondersteboven startte na heel wat protest uiteindelijk een petitie die duidelijk moest maken dat de inwoners van Poperinge niet stonden te wachten op een grote ondergrondse parking. Met de handtekeningen kon de organisatie van de gemeenteraad een belofte verkrijgen dat er in het najaar een referendum over de parking zou komen. Het Forum is blij met de beslissing en ziet het afblazen van het project vooral als overwinning van de bevolking. 'Met alle respect voor de uitgevoerde studies, maar het gezond boerenverstand heeft het dit keer gehaald', staat in hun persbericht te lezen.

Toch willen ze het referendum laten doorgaan om over de renovatie van de Grote Markt te praten. Een mogelijkheid is daarbij om de inwoners enkele voorstellen aan te bieden via de volksraadpleging. 'Wij gaan het Platform Poperinge Ondersteboven zeker en vast uitnodigen voor een goed gesprek', besluit de burgemeester.

Bron: Het Nieuwsblad en De Standaard, 17 juli 2009 - Marie Godderis

 

Ondergrondse parking afgevoerd

Politieke meerderheid bergt droom op wegens te duur

De Poperingse meerderheid bergt haar droom op om de Grote Markt uit te rusten met een ondergrondse parking. CD&V en Samen blijven overtuigd van de voordelen van het plan, maar beseffen dat de financiële risico's te groot zijn.

Het was al enkele weken duidelijk dat er alsmaar meer twijfels groeiden over de haalbaarheid van het project. Geruchten deden de ronde dat de bodemstudie vernietigend was en dat de noodzakelijke archeologische opgravingen maandenlang zouden duren en handenvol geld zouden kosten. Daarnaast maakte de snelheid waarmee de oppositie 500 handtekeningen verzamelde voor het houden van een referendum, indruk. Woensdagavond hakten beide meerderheidsfracties de knoop door. Het droomplan wordt afgevoerd wegens te duur.

Geen avontuur

"De laatste algemene ramingen hebben aangetoond dat de ondergrondse parking niet 2,3 maar 3 miljoen euro zou kosten, ondermeer door de archeologische opgravingen. Daarnaast zou de parking voor die prijs minder comfortabel zijn dan aanvankelijk vooropgesteld. In plaats van een grote overspanning, zouden er meerdere steunpilaren komen naast de parkeerplaatsen, wat echt niet gebruiksvriendelijk is. De geruchten dat de bodemstudie negatief was, kloppen niet. Maar dat resultaat woog niet meer op tegen het financiële aspect. Zeker gezien de onzekere economische tijden en de mogelijke terugval van de fiscale ontvangsten, is het niet aangewezen avonturen aan te gaan met de belastingsgelden van de bevolking", aldus burgemeester Christof Dejaegher.

Wordt hiermee de hele renovatie van de Grote Markt afgevoerd? Zeker niet. Dejaegher: "We willen Poperinge tegen 2012 nog altijd een modern en aantrekkelijk centrum geven, want dat hebben we echt nodig. Brede voetpaden en terrassen blijven een must en ook de omkering van de rijrichting in de winkelstraten gaat door. Of de nieuwe markt nu echter een parking of een open plein wordt, valt nog te bezien. Na de vakantie starten we de zoektocht naar alternatieven."

Gezichtsverlies

Lijdt de meerderheid nu geen gezichtsverlies? Maandenlang het plan met hand en tand verdedigen en het nu zomaar afvoeren? Dejaegher: "Ongetwijfeld zullen heel wat mensen hierin hun eigen gelijk zien. De beste stuurlui staan natuurlijk altijd aan wal, maar de beslissing van het stadsbestuur steunt wel op een grondig onderzoek. Ik blijf ook overtuigd van het strategisch voordeel van het plan, maar het is gewoon niet haalbaar. Daarom hebben wij gewoon geen andere keus dan onze plannen af te blazen."

Bron: Het Laatste Nieuws, 17 juli 2009 - Dieter Dujardin